Radio Prostor

Zaorálek bude muset k výslechu. Kriminálka prošetřuje výrok o korupci radních ČT

Kupčení s hlasy?

Plzeňští kriminalisté začali prošetřovat podezření ohledně možné korupce při hlasování v Radě České televize, o které mluvil exministr zahraničí a místopředseda Sociální demokracie Lubomír Zaorálek. Deníku Echo24 to sdělila policejní mluvčí, podle které bude muset politik i další aktéři podat vysvětlení. Zaorálek na červnovém sjezdu strany v Plzni řekl, že se podle jeho informací při nedávné volbě předsedy rady nabízel za hlas milion korun.

Bývalý ministr zahraničí a kultury Zaorálek
Foto: Jan Zatorsky

„Věc si převzali kriminalisté, kteří nyní prošetřují veškeré okolnosti tohoto případu,“ řekla redakci mluvčí plzeňské policie Dagmar Brožová. Doplnila, že jednotliví aktéři budou muset podat vysvětlení. „Budou probíhat výslechy zapojených osob,“ potvrdila.

Zaorálek nedávno na sjezdu ČSSD, kde ho zvolili místopředsedou, promlouval ke svým stranickým kolegům o tom, co by se mělo změnit, přičemž zmínil, že by se na sjezdu měli delegáti bavit o tom, co se jim „děje před nosem v této zemi“. V souvislosti s tím mluvil převážně o krocích vlády a korupci v České republice, a právě přímo v Radě České televize.

Na sjezdu Zaorálek zmiňoval, že se mu jeho známý, člen Rady České televize přiznal o nabídce úplatku jednoho milionu korun.

Rada: Snad už nejsme v devadesátkách

Podle rady ČT jde ale o "pivní blábol", který by měl politik doložit. „Zaprvé doufám, že pan Zaorálek s tím jménem seznámil příslušné orgány a zadruhé je to nesmysl. Předseda rady má speciální pravomoc pouze v sestavování programu rady a ten se dá upravit pouhým hlasováním,“ řekl deníku Echo24 šéf rady Karel Novák.

Předseda ani místopředseda rady nemají žádnou výjimečnou pravomoc, dodává místopředseda Ježek. Proto by podle něj nemělo smysl někoho takto uplácet. „Už snad nejsme v devadesátkách,“ doplnil.