Radio Prostor

V životě nechci být kretén. Pohřební služba mě naučila vážit si každého dne, říká herec Daniel Krejčík

Herectví

Svým přístupem a osobností osvěžuje českou kulturní scénu a jeho jméno je spojováno nejen s divadelními prkny, ale i s dabingem a televizními obrazovkami. Hostem čtvrtečního O všem s Markétou Rachmanovou byl herec Daniel Krejčík, který se v rozhovoru rozpovídal o své kariéře, životě a přístupech, které formují jeho osobnost i profesní dráhu. S úsměvem a typickým nadhledem promlouvá o svých zkušenostech a nebojí se otevřeně hovořit i o genderových otázkách nebo životě s černým humorem z pohřební služby.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Danielem Krejčíkem

0:00

0:00

„Vždycky jsem se snažil vnášet do svých rolí něco ze sebe," říká Daniel o svém přístupu k herecké profesi. „Ať už to bylo v komediích, kde je prostor pro improvizaci, nebo v dramatech, kde často zůstáváme věrni textu," vysvětluje s odkazem na své nedávné projekty.

Jak sám Krejčík zdůrazňuje, žijeme v době, kdy se mění nejen pohled na gender, ale i na to, co společnost považuje za normu. „Genderová otázka je dnes otevřenější než kdy jindy. A to je dobře. Mám kolem sebe spoustu přátel, kteří se nebojí být sví a já je za to obdivuji," říká Krejčík.

Jedním z nezapomenutelných zážitků, které Krejčík ve svém životě zažil, byla práce v rodinné pohřební službě. Jak sám říká: „Pohřební služba mi dala něco, co jinde nezískáš. Naučila mě nahlížet na život s určitým odstupem a smyslem pro černý humor, což je v mém povolání neocenitelné." Tento zvláštní základ mu pomohl formovat se nejen jako osobnost, ale i jako umělec .

Daniel Krejčík je herec, který neustále hledá nové cesty, jak oslovit publikum, ať už prostřednictvím televizních obrazovek, divadelních prken nebo rozhlasových vln. Jeho schopnost přizpůsobit se různým rolím a přinášet do nich čerstvý pohled z něj dělá jednu z výrazných postav českého uměleckého světa. V době, kdy se mění mnoho společenských konvencí, Daniel dokáže reflektovat tyto změny nejen ve svých rolích, ale i ve svých názorech.

Daniel Krejčík
Daniel Krejčík · Foto: RADIO PROSTOR