Radio Prostor

V pražské zoo se narodí přes tisíc mláďat ročně. Chov goril přináší mnoho výzev, říká ředitel Bobek

Pražská ZOO

V prostředí pražské zoo, pod vedením ředitele Miroslava Bobka, se rodí nejen nové životy, ale i naděje pro ohrožené druhy. Bobek, s charakteristickým nadhledem a hlubokým porozuměním pro potřeby zvířat, nám poskytl exkluzivní pohled do světa zoologických zahrad a ochrany přírody. V O všem s Markétou Rachmanovou se dozvíme nejen o zázračných okamžicích s gorilími mláďaty, ale také o výzvách, které přináší záchrana ohrožených druhů jako jsou koně Převalského. Připojte se k nám na cestě plné objevů a nečekaných příběhů ze života zvířat.

Gorilí mláďata jako symbol naděje

„Každé nové mládě je pro nás velkým příběhem," říká Bobek. Gorily, které jsou v Praze od 60. let, prošly dlouhou cestou od prvotních podmínek chovu k modernímu, etickému přístupu. „První mládě se narodilo teprve před 20 lety, a dnes jsme svědky jejich pravidelného přírůstku," dodává s hrdostí.

Koně Převalského a jejich cesta domů

Dalším velkým příběhem je záchrana koní Převalského. „Tento druh jsme nejenom úspěšně chovali, ale podařilo se nám tyto koně vrátit zpět do jejich přirozeného prostředí v Mongolsku," vysvětluje Bobek. Tento projekt je příkladem úspěšné ochrany v praxi, kde zoo hraje klíčovou roli ve snaze o rekonstrukci přirozených populací zvířat ve volné přírodě.

Edukace a ochrana jako hlavní mise

Vzdělávací role zoo je nezastupitelná. „Naše práce není jen o záchraně zvířat, ale i o tom, jak veřejnost informovat a vzdělávat o důležitosti ochrany biodiverzity," upozorňuje Bobek. Propojení ochranných projektů s edukačními programy zvyšuje povědomí návštěvníků o potřebách a problémech, kterým čelí zvířata po celém světě.

Bobek také zdůrazňuje potřebu moderního chovu, který respektuje nejen fyzické, ale i psychické potřeby zvířat. Věří, že správně nastavená zoo může být mostem mezi lidmi a přírodou, místem, kde se rodí nejen zvířata, ale i budoucí ochránci přírody.

Na závěr nám Bobek připomíná, že každé zvíře v zoo má svůj příběh a každý příběh má svůj hlubší smysl. S každým zvířetem, které je součástí zoo, sdílíme společný příběh a odpovědnost. Jak říká Miroslav Bobek, „je to o příbězích, které tvoříme, o příbězích, které zachraňujeme a o příbězích, které nás neustále učí." Tato slova nám připomínají, že role moderní zoologické zahrady je mnohem větší než jen ukázka exotických zvířat. Je to o ochraně, vzdělávání a inspirování. Nechme se tedy inspirovat a podpořme práci, která může změnit svět k lepšímu.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Miroslavem Bobkem

0:00

0:00

Miroslav Bobek
Miroslav Bobek · Foto: RADIO PROSTOR