Radio Prostor

To, co projednáváme ve Sněmovně, není žádná důchodová reforma, říká stínový ministr práce Aleš Juchelka (ANO)

Politika

V úleku nad deficitem průběžného důchodového účtu začala vláda připravovat penzijní novelu, ale ta nemá nic společného se skutečnou reformou, řekl v pořadu Prostor pro dva moderátorovi Marku Stonišovi důchodový expert hnutí ANO Aleš Juchelka.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Alešem Juchelkou

0:00

0:00

Aleš Juchelka vládě vyčítá, že s opozicí rok a půl vůbec nekomunikuje a v chystané změně se soustředila hlavně na pozdější odchod do důchodu a snížení valorizačního vzorce. „Kromě toho nám k rozhodování chybí relevantní data, ministr práce Jurečka nám například nebyl schopen vysvětlit, jak došel k tomu, že průměrně bychom měli strávit v penzi 21 let. „Kdo se narodí dnes, má jít podle vládní novely do důchodu v 72 letech, to je pro nás nepřijatelné,“ řekl.

Aleš Juchelka také vysvětlil, proč hnutí ANO nakonec odešlo od „důchodového jednání“ u prezidenta Pavla i to, kde chce v budoucnu hledat jeho hnutí zdroje pro financování průběžného systému financování penzí. „Demografie je neúprosná, rodí se méně dětí, které by měly přispívat v budoucnu do systému. Je třeba podpořit vícedětné rodiny a přestat šířit mýtus, že mít děti je nějaká hrůza, spojená se strachem,“ řekl.

Slíbil také, že v případě, že se jeho strana dostane k moci, umožní lidem spořit na důchod v dalším penzijním pilíři, který by byl garantovaný státem.

Podpořil by dřívější odchod do důchodu mužům, kteří se prokazatelně dožívají kratšího věku, než ženy? Kdo podle něj distribuoval do Sněmovny kokain a zjistí se, kdo z poslanců jej užíval? Co vyčítá Pirátům ve vztahu k mladé generaci? Co má největší vliv na to, že se rodí málo dětí? Na tyto i další otázky odpovídá v Prostoru pro dva poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka.

Juchelka
Aleš Juchelka · Foto: RADIO PROSTOR