Radio Prostor

Přestup do KSW byl restart mojí kariéry. Titul vyhraju, je to jen otázkou času, říká Viktor Pešta

Duše bojovníka

Profesionální MMA zápasník Viktor Pešta se jako druhý Čech v historii probojoval do prestižní UFC a nyní zápasí v polské organizaci KSW. Jak sám říká, cesta k profesionálnímu MMA nebyla jednoduchá, obzvláště když na začátku své kariéry čelil nejen fyzickým, ale i psychickým výzvám. S Adélou Konewkou si v dnešní epizodě Duše bojovníka povídali o sportovní kariéře a výzvách, které s sebou klec přináší nebo o tom, jaký má život bojovníka vliv na osobní život.

DUŠE BOJOVNÍKA

Rozhovor s Viktorem Peštou

0:00

0:00

„Moje cesta začala v osmnácti, bez jakéhokoliv předchozího zápasnického tréninku. Od underground scény až po velké arény," vzpomíná Viktor na své začátky. Přestože rodiče s jeho sportovním rozhodnutím zpočátku nesouhlasili a rozmlouvali mu ho, dnes výběr jeho syna respektují.

Jeho přístup k MMA není jen o fyzické síle, ale i o mentální vyrovnanosti. „Člověk si navykne na pozornost a prestiž, která je s tím spojena, a pak když to skončí, co pak?" zamýšlí se nad budoucností nejen ve sportu, ale i po sportovní kariéře. Viktor proto vnímá důležitost nalezení štěstí a smyslu života ve věcech mimo Oktagon.

I přes počáteční úspěchy a vzestupy přiznává, že každá kariéra má své vrcholy i pády. „Jak si člověk nastaví hlavu, takový bude jeho výkon," říká s tím, že v období největší slávy v UFC si neuvědomoval, jak rychle může vše skončit. Tato zkušenost mu však otevřela oči a naučila ho, že každý úspěch je dočasný a je důležité myslet i na budoucnost.

Viktor také hovoří o tom, že MMA není jen o boji v Oktagonu, ale i o boji s vlastními obavami a pochybnostmi. „Každá cesta jednou končí, a i když je cesty zpět, v tuhle chvíli to není na pořadu dne. Chci se stále zlepšovat a učit se nové věci," dodává s tím, že jeho cílem je neustále se zdokonalovat a překonávat se.

Pesta
Viktor Pešta · Foto: RADIO PROSTOR