Radio Prostor

Občané jsou kvůli názorům šikanováni, říká Gabriela Sedláčková ze Společnosti na obranu svobody projevu

Společnost pro obranu svobody projevu, které je čtvrteční host Gabriela Sedláčková projektovou manažerkou, registruje tisíce případů šikany, kterých se stát, případně soukromé společnosti dopouštějí kvůli svobodným názorům na českých občanech. „Máme například několik případů učitelů, kteří kvůli názorům přišli o funkci,“ řekla Gabriela Sedláčková. „Ale v některých západních zemích to je daleko horší, než u nás,“ a jako příklad uvedla Velkou Británii, kde se kvůli nepohodlným názorům dokonce i zatýká.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Gabrielou Sedláčkovou

0:00

0:00

Gabriela Sedláčková jmenovala hlavní témata, kvůli kterým se údajně šikanují a cenzurují lidé kvůli názorům: „Dříve to byl covid, dnes islám, migrace, válka na Ukrajině nebo konflikt na Blízkém východě,“ říká.

Za výrazný zlom ve prospěch svobody slova považuje okamžik, kdy koupil Elon Musk sociální síť Twitter Elon Musk a nechal prověřovat cílené útoky a manipulace za strany americké vlády s cílem ovlivnit volby a v této souvislosti připomněla kauzu „Twitter filles“, kterou odkrývají investigativní novináři, mimo jiné Michael Schellenberg, který nedávno navštívil i Prahu.

Zároveň vyzvala posluchače, že ještě dva týdny mohou hlasovat pro hrdiny svobody slova ve velké výroční anketě, kterou pořádá Společnost pro obranu svobody projevu a jejíž vítězové budou vyhlášeni už v listopadu letošního roku.

Jakou roli má v boji proti svobodě slova současná vláda? Co je největší chybou vládního komunikátora Otakara Foltýna? Dovede si představit situaci, kdy bude moci Společnost na obranu svobody projevu rozpuštěna? Na tyto i další otázky odpověděla Gabriela Sedláčková v dnešním vysílání Prostoru pro dva.

Sedlackova
Sedlackova · Foto: RADIO PROSTOR