Radio Prostor

Není to o kilometrech. Na cestách potkáváte především sebe, říká autor projektu Stezka Českem

Cestování

Nepočítá kilometry, neúčastní se závodů, jeho cesty jsou o prožitku, nikoli o výkonu. Hostem Prostoru pro dva byl autor podcastu Stezka Českem, vášnivý cestovatel Martin Úbl. Podle svých slov stráví na cestách skoro celý rok, dávají mu odpočinek i osobní růst. Vydává se na ně většinou s kamarády a vyhledává především méně frekventované trasy. V rozhovoru hovoří o zkušenostech z cest po Česku i zahraničí a o tom, na co všechno se dá po cestách narazit.

„Vlastně mi je jedno, jestli je to na kole, pěšky, na běžkách nebo na vodě. Veškerý volný čas strávím venku," říká Martin Úbl, který klade důraz na to, že cestování by mělo být dostupné pro každého. „Není to o tom, kolik kilometrů jste ušli nebo jak vysoko jste vylezli. Na cestě potkáváte především sebe a své kamarády," říká Úbl​​. A právě v tom vidí smysl svého putování.

Kromě zahraničních expedicí se Martin věnuje i propagaci turistiky v České republice. Je autorem projektu Stezka Českem, který nabízí trasy vedoucí z nejzápadnějšího bodu naší země až na východ. „Stezka Českem je otevřená každému. Můžete na ni vyrazit s kýmkoli, kdykoli a jakkoli," popisuje Úbl s tím, že na stezce se setkávají lidé všech věkových kategorií a zájmů​​.

Projekt Stezka Českem je pro Martina způsobem, jak ukázat krásu domácí přírody a inspirovat lidi k tomu, aby vyšli ven a objevili méně známá místa. „Lidé často nevědí, kde začít. My jim nabízíme možnost začít kdekoli a užívat si cestu svým vlastním tempem," dodává​​.

Martin Úbl je příkladem člověka, který dokázal svou vášeň pro cestování proměnit v životní styl a inspiraci pro druhé. Jeho příběhy a projekty ukazují, že cestování nemusí být o rekordních výkonech, ale o objevování, sdílení a poznávání – nejen míst, ale i sebe sama.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Martinem Úblem

0:00

0:00

Martin Ůbl
Foto: RADIO PROSTOR