Radio Prostor

Na Šumavu se vrací ptáci a rostliny, to vše díky obnově rašelinišť

Obnova přírody na Šumavě

Ptáci i rostliny se vracejí do krajiny Národního parku Šumava díky obnově rašelinišť. Navrácení vody do krajiny je cílem projektu Life for Mires (Život pro mokřady).

Podle Lukáše Linharta ze správy národního parku se letos zaměří i na největší odvodněné rašeliniště u nás - Mrtvý luh. Kromě obnovy mokřadů na celkové ploše 2059 hektarů je cílem i zlepšení podmínek pro život vzácných druhů ptáků nebo šíření povědomí o mokřadech a hydrologii krajiny mezi vlastníky pozemků a zemědělci z přilehlých oblastí.

"U jednoho obnoveného potoku jsme na fotopasti zachytili chřástala vodního. Kromě toho se do znovu zamokřených míst velmi rychle navrací ptáci, například bekasina otavní, jeřáb popelavý nebo kulík říční. A samozřejmě kde je vody nejvíce, tam ihned nastupují populace na Šumavě běžných obojživelníků. Zajímavé je rovněž sledovat návrat mokřadních druhů rostlin, na obnovených prameništích jsme úplně nově objevili sítinu ostrokvětou nebo zdrojovku potoční, na jednom rašeliništi zase plavuňku zaplavovanou a plavuník alpský,” řekl Linhart.

Dobrovolníci na Cikánské slati
Foto: Lukáš Linhart

Práce v mokřadech
Foto: Lukáš Linhart

Exkurze
Foto: Lukáš Linhart

Po práci
Foto: Fotoarchiv Správy NP Šumava