Radio Prostor

Mladí už nechodí do hospod jako naše generace. Budoucnost vidím skepticky, říká legendární pražský restauratér Jiří Stehlíček

Prostor pro dva

„Nevím, kam chodí a jak se baví, ale do hospody na pivo jako kdysi my, už mladí nechodí, za co dnes utrácejí peníze nevím,“ říká pražský restauratér a prezident Aliance P.I.V. (Pivně inteligentních výčepů) Jiří „Bejček“ Stehlíček. „Třeba chodí do nějakých klubů pro mladší, kam já už nepatřím,“ řekl v nadsázce v rozhovoru v Prostoru pro dva. Potvrdil, že české hospodě zasadily největší rány zákaz kouření a restrikce v době covidu. „Můj podnik přežil hlavně kvůli věrnosti štamgastů, kteří chodili do výdajového okénka pro čepované pivo v pet lahvích, ale mnoho venkovských hospod zaniklo, lidé se přesunuli ke konzumaci piva domů, do garáží,“ řekl. „Ale jsou i překvapivé výjimky, znám jednu venkovskou pražírnu, kde kromě pražení kávy začali čepovat zajímavá piva, nabízet čepované prosecco, zákusky a chodí do ní celé rodiny,“ uvedl Jiří Stehlíček jeden z nových restauratérských trendů mimo velká města.

Svůj podnik První pivní tramway založil na široké nabídce čepovaných piv menších a středních pivovarů, jejichž propagaci se už od devadesátých let minulého stoleté věnuje. Kromě toho také provozuje nezávislé testování českých piv, které jsou běžně dostupné v nabídce maloobchodů a jejichž výsledky pravidelně zveřejňuje na webové stránce své restaurace.

V pořadu Prostor pro dva Jiří Stehlíček také prozradil, proč je nejhorším typem hostů v restauraci takzvaný „bodrý Moravák“, že jeho profese je do jisté míry podobná knězi u zpovědi, kdy i on si v restauraci vyslechne někdy neuvěřitelné příběhy na hranici zákona, ve které „pivní zemi“ kdysi chtěl žít a jestli se už slovenské pivo vyrovnalo tomu českému.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Jiřím Stehlíčkem

0:00

0:00

Jiří „Bejček“ Stehlíček · Foto: FB Jirka Stehlíček