Radio Prostor

Hej Slované: Zač je toho Balkán

Druhá epizoda podcastu Hej, Slované

Co je to západní Balkán? Které země do něj patří? Jaké mezi sebou mají vztahy? Obsluhuje vás v dalmatské hospůdce na dovolené Chorvaté, anebo je to složitější? Jak u nás žije balkánská diaspora? Vzpomíná se v Bosně na zimní olympiádu v Sarajevu? To jsou jen některé otázky, které zodpovídá druhá epizoda podcastu Hej, Slované. Ten pro Rádio Prostor a Echo24 připravují redaktor Týdeníku Echo a předseda Společnosti přátel Lužice Lukáš Novosad a jeho bratr Jakub Novosad, zakladatel projektu BalCan CrossOver. Celé epizody najdete v podcastech Echa24 a na poslechových aplikacích.

Jakub Novosad a Lukáš Novosad

Hej Slované: Zač je toho Balkán

0:00

0:00

Jelikož začínají prázdniny a dovolené a řada Čechů se již vydala nebo vbrzku vydá užít si dny volna také k moři do bývalé Jugoslávie, vypravují se tam ve druhé epizodě svého autorského podcastu také bratři Novosadové. Úvodem vzpomínají na rozhovory s význačnými Balkánci, které spolu v dřívějšku vedli pro Týdeník Echo ať už s právním obhájcem bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiće, či se slovutným filmovým režisérem Lordanem Zafranovićem. V této části bratři načrtávají, o čem je následně řeč v celém díle: jaká je vlastně balkánská pověst u nás i že je to s ní komplikovanější, než by si kdekdo snad mohl myslet.

Dále proto definují pořád ještě poměrně moderní termín „západní Balkán“ a vysvětlují, co všechno se pod něj vejde. Ale taky to, že některé státy západního Balkánu si překvapivě přejí, aby k tomuto kousku Evropy nebyly řazeny. Proč vlastně? Lukáš následně vysloví domněnku, že Jugoslávie byla výborně vymyšlený stát a že je pro nás všechny škoda, že nepřečkal. Jakub – odborník na daný region – mu však oponuje a domněnku vyvrací. Vysvětlí také, jak funguje cirkulace obyvatel mezi balkánskými zeměmi a proč největší balkánská diaspora v Evropě žije ve Vídni i jak se tamní její život liší od života balkánské diaspory v Praze a Česku.

Na rozdíly mezi národy západního Balkánu lze ovšem nahlížet z různých úhlů, a tak poslední další tematický okruh je připomínka letošního čtyřicátého výročí XIV. Zimních olympijských her, které se v roce 1984 konaly v Sarajevu. Tehdy to byla hvězdná chvíle Jugoslávie, smírčí hry mezi Východem a Západem. Jak na ně ale vzpomíná město dnes? Připomíná si je vůbec po všech traumatech, jež zažilo o pouhých deset let později při krvavé válce, která město v horách, v nichž leží, sevřela na několik let do nemilosrdné pasti?

Konečně se dozvíte, kam to vlastně jezdíte na dovolenou. Možná proto Balkán budete mít ještě radši – a možná ho budete více chápat i ho více respektovat.

1. díl podcastu Hej Slované si poslechněte zde:

Hej Slované | Radio Prostor
Hej Slované | Radio Prostor
www.radioprostor.cz

Radio Prostor a Echo24 uvádějí nový podcast Hej, Slované, který posluchače seznámí s barvitostí slovanské Evropy, k níž se Češi rádi upínají jako k domnělému bezpečí, i když o ní vědí jenom málo. Konec naivního panslavismu, zato mnoho zajímavostí o historii, kultuře či politice slovanských států a národů a našich skutečných vazbách na ně. Nová epizoda vždy ve středu ve čtrnáct hodin na Radiu Prostor, v podcastech Echa 24 a na poslechových aplikacích. Autorský podcast Hej, Slované uvádějí redaktor Týdeníku Echo a předseda Společnosti přátel Lužice Lukáš Novosad a jeho bratr Jakub Novosad, zakladatel projektu BalCan CrossOver.

Hej Slované
Hej Slované · Foto: RADIO PROSTOR