Radio Prostor

Hej Slované

Nový podcast Radia Prostor a deníku Echo24

Radio Prostor a Echo24 uvádějí nový podcast Hej, Slované, který posluchače seznámí s barvitostí slovanské Evropy, k níž se Češi rádi upínají jako k domnělému bezpečí, i když o ní vědí jenom málo. Konec naivního panslavismu, zato mnoho zajímavostí o historii, kultuře či politice slovanských států a národů a našich skutečných vazbách na ně. Nová epizoda vždy ve středu ve čtrnáct hodin na Radiu Prostor, v podcastech Echa 24 a na poslechových aplikacích. Autorský podcast Hej, Slované uvádějí redaktor Týdeníku Echo a předseda Společnosti přátel Lužice Lukáš Novosad a jeho bratr Jakub Novosad, zakladatel projektu BalCan CrossOver.

Hej Slované!

0:00

0:00

Češi si myslí, kdovíjací jsou Slované a co všechno o Slovanech vědí, a to jen proto, že v létě o prázdninách dojeli k moři do Chorvatska a v zimě v Tatrách lanovkou zdolali Lomnický štít. Taky se Češi rádi oddávají představám, že jiné slovanské národy se za ně vždycky postaví, protože mluví blízkým, někdo dokonce velmi podobným jazykem, takže jsou to vlastně bratři. Vždyť rozpad Československa byl dočasný omyl a sovětská okupace politováníhodná výjimka v jinak pevných přátelských vztazích. Přitom ale se česká politika i české umění orientují výhradně na západ a o východu Evropy dávno nic nevíme. Je to škoda, protože realita slovanského světa je fascinující. Nesmírně složitá, rozmanitá, blízká i vzdálená, takže na panslavismus v ní naštěstí není mnoho místa – leda v jeho romantických nebo mocenských podobách.

Osvětlit toto vše a přiblížit realitu, potíže i krásu slovanské části Evropy je cílem nového podcastu Rádia Prostor, který se jmenuje Hej, Slované a který připravují bratři Jakub a Lukáš Novosadovi. Ani pro jednoho nejde o téma nové, naopak slovanský svět je jejich dlouhodobý zájem a vášeň. Náhodou se také oba profesně věnují Srbům: jeden balkánským, druhým Lužickým – takže na otázku svých přátel, jak se spolu domlouvají, trpělivě odpovídají, že většinou česky, protože lužická a balkánská srbština jsou si navzájem málo srozumitelné. Devizou nového podcastu je právě pevné sourozenecké spojení, vzájemné špičkování, ale i důvěra v druhého a ochota mu naslouchat a něco se od něj učit. Jakub jako odborník na Balkán a jižní Slovany nezřídka překvapí Lukáše a vyvrací jeho domněnky a předsudky o tomto koutě Evropy. A naopak Lukáš jako ten, kdo se přirozeně zajímá o Slovany západní, překvapuje Jakuba. Hej, Slované tedy baví a vzdělává své posluchače i moderátory – v tom je koncept novinky na českém podcastovém trhu unikátní.

A protože bratři jsou sebekritičtí a jsou si vědomi, že o řadě slovanských zákoutí sami nevědí dost, a také protože chtějí své znalosti konfrontovat se znalostmi dalších, budou si zvát do svého pořadu pravidelně hosty. Tím prvním bude v jedné z prvních epizod spisovatelka Blanka Čechová, která žije v Chorvatsku a která o Chorvatsku napsala neobvyklého turistického průvodce pro Čechy. V

dalších epizodách se posluchači můžou těšit na úvahu o mindrácích malých národů, na rozbor stěží uvěřitelných parlamentních voleb v Srbsku nebo na tipy na nejen prázdninové cestování po Lužici.

Konečně se dozvíte o Evropě, kterou přehlížíte. Konečně český národ bude moct o panslavismu diskutovat poučeně.

2. díl podcastu Hej Slované si poslechněte zde:

Hej Slované: Zač je toho Balkán | Radio Prostor
Hej Slované: Zač je toho Balkán | Radio Prostor
www.radioprostor.cz

Co je to západní Balkán? Které země do něj patří? Jaké mezi sebou mají vztahy? Obsluhuje vás v dalmatské hospůdce na dovolené Chorvaté, anebo je to složitější? Jak u nás žije balkánská diaspora? Vzpomíná se v Bosně na zimní olympiádu v Sarajevu? To jsou jen některé otázky, které zodpovídá druhá epizoda podcastu Hej, Slované. Ten pro Rádio Prostor a Echo24 připravují redaktor Týdeníku Echo a předseda Společnosti přátel Lužice Lukáš Novosad a jeho bratr Jakub Novosad, zakladatel projektu BalCan CrossOver. Celé epizody najdete v podcastech Echa24 a na poslechových aplikacích.

Hej slovane
Hej Slované! · Foto: RADIO PROSTOR