Radio Prostor

Do základů stavby Karlova mostu se přidávala vajíčka. Máme pro to důkazy, říká zakladatel muzea Bergman

Historie

Zdeněk Bergman je majitelem společnosti Pražské Benátky, která už více než třicet let provozuje vyhlídkové plavby historickými loděmi po Vltavě, navrhl podobu většiny pražských přístavů a od roku 2007 také provozuje Muzeum Karlova mostu. K polemikám o legendě, jestli se do Karlova mostu přidávala vajíčka, řekl, že tato legenda je pravdivá, že vědecký výzkum, na kterém se jeho muzeum podílelo, opravdu prokázalo přítomnost vajíček v maltě, která byla použita pro stavbu základů Karlova mostu.

Vajíčka hrají hlavní roli také ve dvoudenní slavnosti, kterou Zdeněk Bergmann spolupořádá spolu s městem Velvary – Vajíčkobraní, která vyvrcholí už tuto neděli velkým průvodem po Karlově mostě.

Zdeněk Bergmann v Prostoru pro dva také vysvětlil magické okolnosti, za kterých byl položen základní kámen našeho nejslavnějšího mostu, co jej spojuje s Benátkami a co má Karlův most společného se svatým Janem Nepomuckým, kromě Anežky České nejslavnějším českým svatořečeným. Zdeněk Bergmann také obnovil svatojánské slavnosti Navalis, který každý rok v polovině května probíhají několik dnů kolem Karlova mostu a vrcholí velkolepým barokním koncertem přímo na Vltavě.

Kdy a proč se přejmenoval původní Kamenný most na Karlův? Která socha na něm byla postavena jako první a byla barokní? Co mají italské Benátky společného s Prahou a Karlovým mostem? Co zbylo z původního Juditina mostu, který stál na jeho místě? Z čeho byla financována stavba Karlova mostu? Kdy se datuje první historická zmínka o pražském mostě přes Vltavu? Kdy a kde je Praha pohledem z hladiny Vltavy nejkrásnější?

Na tyto a mnoho dalších otázek dává odpovědi v pořadu Prostor pro dva Zdeněk Bergmann, organizátor mnoha pražských historických slavností, znalec a milovník starých pražských památek i řeky Vltavy.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor se Zdeňkem Bergmanem

0:00

0:00

Bergmann
Zdeněk Bergmann · Foto: Radio Prostor