Radio Prostor

Bílé světlo škodí nejen o Vánocích

Vosí hnízdo

Milujete vánoční žárovičky, svátečně nasvěcujete dům? Tereza Šimůnková vyšťourala, proč není chytré svítit jak utržení z (vánočního) řetězu a co s námi dělá bílé světlo z LEDek. Ať už je váš názor jakýkoliv, budeme rádi, když budete šťourat společně s námi a napište nám, ať už na Facebook či na adresu radioprostor@radioprostor.cz.

Tmy přibývá a naše touha ji přemoct naopak s koncem roku roste. Fasády obchodních center, ulice, vánoční trhy i okna a balkony našich domovů – tam všude to bliká a září, až oči přecházejí. Jenže expert na světlo Hynek Medřický má jasno: v noci má být co největší tma, jinak si koledujeme – bohužel ne vánočně.

V přiloženém audiosouboru si můžete poslechnout celou aktuální rubriku Vosí hnízdo. Téma vás chytlo, chcete vědět víc? Kompletní rozhovor s naším hostem naleznete pod audiem. 

Autor: Tereza Šimůnková

Vosí hnízdo - světelný smog

0:00

0:00

Světelný expert Hynek Medřický: Bílé LEDky do noci vůbec nepatří

Teď před Vánoci lidé obtáčejí okna a stromy světelnými řetězy, do noci září vánoční trhy. Jaké osvětlení zvolit a co určitě nedělat?

Vánoce jsou svátky klidu a míru a klid a mír se vytváří světlem, který je přirozené pro večer, a to je oranžové světlo, jako byly svíčky nebo jako hořel oheň. Oheň používáme jeden a půl milionu let, LED technologii posledních dvacet. Modré, zelené a tyrkysové barvy do noci vůbec nepatří. Takže pokud vánoční osvětlení, zvolit tak, aby vypadalo jako plamen svíčky nebo ohně. Musíme si uvědomit, že světlo v noci je nepřirozené. Je to něco jako olej ve vodě. Dneska by už nikdo z nás nevylil olej do řeky nebo do kanálu, a stejně tak si musíme velmi rychle uvědomit, že do noci můžeme svítit elektrickým světlem, ale jen oranžovým. To jsou ty dlouhé vlnové délky, které nejméně narušují cirkadiánní rytmus jak lidem, tak volně žijícím druhům.

Opravdu nám ublíží, když pouliční lampy moc svítí?

V České republice je 1,3 milionů svítidel veřejného osvětlení, což je poměrně dost na to, že máme deset a půl milionu obyvatel. A našich 6 200 obcí a měst svítí celou noc, od soumraku do úsvitu. Ano, na začátku večera mají svítit. Ale v době nočního klidu, což je od deseti večer do šesti hodin ráno, by se světlo mělo významně, ale významně ztlumit, protože narušuje náš cirkadiánní rytmus tím, že z ulice prochází do interiérů. Světlo na ulicích má sloužit chodcům, tak jaktože nám svítí do ložnic? Do ložnic nemá svítit. A opačně platí totéž, světlo z našich domovů nemá pronikat ven do přírody, protože světlo v noci škodí všem volně žijícím živočichům a rostlinám. Byl jsem na několika místech, kde světlo, a nejenom veřejného osvětlení, ale i reklam, vytváří v interiérech vysoké jednotky až nízké desítky luxů, což je nepřijatelné.

Proč svítíme tak moc?

Po druhé světové válce se v celé Evropě začala zvyšovat osvětlenost a množství svítidel. Připisovalo se jim snížení dopravních nehod a snížení kriminality. Jenže nové studie ukazují, že na to nemá vliv. V Anglii dokonce dělali speciální studii, kdy různým způsobem manipulovali se světlem, přidávali, ubírali, vypínali, a po šestnácti letech zjistili, že nehody a kriminalita ani neubyly, ani se nezvýšily. Kdyby je světlo mohlo snížit, tak by se nekradlo nebo nebouralo ani ve dne, protože to je světla dost.

Přesvětlenost se ale zvýšila především před deseti lety, kdy se oranžové sodíkové výbojky, které svítily a fungovaly skvěle padesát let, začaly vyměňovat za energeticky úspornější LED diody. Energetická úspora by byla v pořádku, ale absolutně se proměnil spektrální průběh světla. Sodíková výbojka svítí oranžově, LED diody svítí bíle. Někdy jsou teple bílé, ale stále je to bílé světlo, a bílé světlo se v noci nemá používat. Může se používat kompromisně oranžové světlo, ale jenom slabé, protože stačí jednotky luxů k tomu, aby se vytvořil pocit bezpečí.

Jaké nebezpečí způsobuje bílé světlo?

Největší nebezpečí je v narušení našich cirkadiánních časových systémů. První měsíc nebo první rok se nic neděje, ale při dlouhodobém narušení našeho cirkadiánního rytmu může dojít k velmi vážnému poškození zdraví včetně nádorových onemocnění. Na tom už je vědecký konsenzus. Rakovina prsu a prostaty jsou absolutně klíčově závislé na dokonalém cirkadiánním rytmu, o tom se mluví už od roku 2017.

Francouzská agentura pro potraviny, životní prostředí a bezpečnost a ochranu zdraví při práci před třemi varovala, že LED světla způsobují nevratné poškození sítnice. Mají pravdu?

S tím bych souhlasil, když se do těch diod budeme koukat nebo při pobytu v místnosti. U veřejného osvětlení si to moc nedovedu představit. I když... mohlo by se to stát, dám vám příklad. Na Praze 10 v ulici Košická stojí osmimetrové lampy dva metry od fasády a svítí do prvního patra. Na skle by mělo být v noční době pět luxů a my jsme naměřili 48, osmkrát víc. To může rozhodně poškodit sítnici pokud ne u lidí, tak u hmyzu nebo ptáků. Přímo pod lampami ve výšce šest až dvanáct metrů jsou už desítky tisíc luxů. My nezabijeme hmyz tím, že bychom jim utrhli křídlo nebo nohu, ale my je oslepíme. Pavouci už to vědí a staví si pod lampami pavučiny.

Kde se v Česku svítí dobře?

Zrovna jsem byl v Dlouhých Stráních, kde se každý rok koná velmi významná osvětlovací konference, a tam kousek je obec Jeseník. V ulici Tyršova svítí nádherné oranžové LED. Příklad dobré praxe je taky cyklostezka Jesenice s filtrem modrého světla nebo v Rokycanech v ulici Mokroušská, tam jsou také oranžové LED diody. Těch negativních příkladu je bohužel víc. Je obrovská chyba osvětlovacího průmyslu, že začali venku používat diody, které byly původně určené pouze pro interiéry: pro svícení ve dne ve školách, v kancelářích a v průmyslu. Proč? Kvůli penězům. Protože se do výzkumu dalo tolik peněz. Chtěl bych upozornit, aby obce nedělaly chybu a neměnily oranžové světlo za bílé LED, protože to pak budou muset stejně měnit zpátky, až k tomu budou donuceni buď občany anebo nařízením Evropské komise, které už letos o prázdninách v prvním čtení prošlo. V Bratislavě třeba nejdřív vyměnili sodíkové výbojky na bílé LED, ty teď mění z bílého světla na teple bílé a stejně to budou muset vyměnit ještě jednou, z teplé bílé LED na oranžové LED. Stojí to peníze nás všech, veřejné osvětlení se platí ze státního rozpočtu. Ano, můžeme je vyměňovat za LED technologii kvůli úsporám, ale musíme zachovat oranžové světlo, technologické možnosti jsou. Na svém YouTube kanále Hynek Medřický jsem k tomu natočil video se třemi způsoby, jak toho docílit.

Kam se mohou občané obrátit, když zjistí, že jejich obec svítí špatně?

Měli by se obrátit na své zastupitelstvo, a buď si můžou stížnost napsat sami, nebo použít naši univerzální stížnost na stránkách www.bilesvetlo.cz, kterou pro nás sestavili tři advokáti podle základní listiny lidských práv §35, protože zatím žádná jiná legislativní opora v zákoně není. Je to univerzální protokol, který se jenom vyplní, napíše se jméno a ve dvou třech větách, co vám vadí. Už byl stažen více než čtyřitisícekrát.

Tereza Šimůnková

Jan Ér Novák
Jan Ér Novák · Foto: jannvk.com